Reportage tuinmeubelen
zwart beitsen
Deze keer een keer een blog over het behandelen van mijn tuinmeubelen met Fungi Force. De laatste keer dat ik de set behandeld heb is alweer een paar jaar geleden, dus het zag er allemaal niet geweldig uit. De komende dagen is het mooi weer; een lekker zonnetje en geen regen voorspeld. Een mooi moment om mijn tuinmeubelen zwart te beitsen en tevens ervaring op te doen met het werken met Fungi Force.
Ik kan me de laatste keer nog herinneren dat ik mijn tuinstel behandeld heb. Het is alweer een paar jaar geleden en het was heel veel werk. Ik wilde ze behandelen met speciale teakolie. Eerst moest daarvoor het hout volledig ontdaan zijn van alle aanslag en algen. Ik wilde hiervoor geen chemicaliën gebruiken om het te verwijderen, daarom de hogedrukspuit erop. Drie jaar ervoor ook al een keer gedaan. Heel veel werk en veel rommel. Daarom is het zo lang blijven liggen voordat ik het weer een keer wilde behandelen.
Weinig voorbewerking
Deze keer kies ik voor de 100% natuurlijke beits van Fungi Force. Ik heb gelezen dat deze transparante zwarte beits eenvoudig aan te brengen is zonder veel voorbewerking van het hout. En dat het het hout erg lang verduurzaamt waarbij af en toe nabehandelen met de oilfinish voldoet voor vele jaren behoud van mijn tuinstel.
Hout voorbehandelen hoeft dus niet volgens Fungi Force. Maar alle aanslag op de tuinmeubelen lijkt me niet bevorderlijk voor de hechting van de biofinish. Ik denk dat een staalborstel daarom soelaas biedt. Fungi Force adviseert zelf eventueel ruw opschuren vooraf. Dus dat past. Zo gezegd zo gedaan. Nadat ik de aanslag grof heb verwijderd met de staalborstel, veeg ik het stof weg met een handstoffer. De meubelen zijn klaar om gebeitst te worden.
Eenvoudig aan te brengen biofinish
Voordat ik de biofinish gebruik mix ik deze goed en ga het vervolgens aanbrengen met een kwast en een kleine vachtroller. Eerst tussen de spijlen, daarna het oppervlak. Tussen de spijlen hoeft het niet heel precies. Enerzijds komt tussen de spijlen minder zonlicht en is minder bescherming nodig tegen de invloed van uv-licht. Anderzijds groeit de schimmellaag langzaam verder, dus ook tussen de spijlen. Dat het oppervlak niet gelijk diep zwart wordt, vind ik niet erg. De schimmellaag groeit immers langzaam verder en over een of twee jaar is het vanzelf zwarter. Een tweede keer behandelen met de biofinish kan ook, dan wordt het hout gelijk diep zwart. Je ziet dat ook als je sommige plekken een tweede keer behandelt.
Zo hier en daar heb ik wat biofinish geknoeid op de frames van de tuinmeubelen. Na de behandeling met de biofinish veeg ik het eenvoudig weg met een vochtig stuk keukenpapier. Op rvs of aluminium gaat dat eenvoudig. Ik kan mij voorstellen dat op poreuze materialen afplakken aan te raden is.
Net na het beitsen loopt er een spinnetje over een van de tuinstoelen. Voor mij een bevestiging van de natuurlijk samenstelling van Fungi Force. Ik denk dat het beestje het bij normale beits niet overleefd had.
Nabehandelen met oilfinish
De volgende dag is de biofinish droog en kan ik de oilfinish aanbrengen. Dit doe ik met een kwast, maar had het net zo goed kunnen aanbrengen met een verfroller. Omdat de oilfinish in het hout trekt en geen sporen nalaat, behoeft het hout niet heel precies bestreken te worden. Een plekje vergeten is geen ramp. Ik moet alleen zorgen dat ik niet te veel oilfinish aanbreng, al trekt het er vrij snel in. Ook omdat het hout vooraf al erg droog was.
Een dag later is de olie in het hout getrokken en kunnen de meubelen weer gebruikt worden. Het geeft niet af en voelt niet vettig aan. Ik ben erg tevreden met het eindresultaat. Ook omdat ik weet dat ik de komende jaren nauwelijks onderhoud heb en mijn meubelen nog vele jaren meegaan en al die tijd mooi zwart blijven.Overigens zien de tuinmeubelen er in het echt een stuk zwarter uit dan op de foto’s hieronder. Een fraai resultaat!
Uiteindelijk heb ik ruim één liter Biofinisch en één liter oilfinish gebruikt om 6 stoelen en een tafel te behandelen. Beide middelen trokken snel in het hout, ik neem aan omdat het hout erg droog was. Achteraf was het weinig werk. Even de aanslag verwijderen en daarna gelijk beginnen met het aanbrengen van de bofinish. Ik zal de komende tijd af en toe een kleine update posten hoe het gaat met de tuinsel.
Vorige week de tafel gedaan, vanmorgen buiten ontbeten. Genieten!
Koop nu zwarte natuurlijke beits
Ben je overtuigd van Fungi Force en wil je je tuinhuis zwart beitsen? Bestel dan nu jouw 100% natuurlijke houtbescherming. Fungi Force is verkrijgbaar in blikken van 0,75 l en 2,5 l. Goed om circa 6 m2 resp 20 m2 hout mee te behandelen en voor vele jaren te beschermen.