Grijs hout behandelen
Dat hout vergrijsd door de jaren heen, weten de meeste mensen wel. Sommigen vinden dat grijze hout mooi en anderen houden er niet zo van. Ieder hout kleurt op z’n eigen manier grijs. Of je het mooi vindt, is een kwestie van smaak en of het past in het totaal beeld waar het grijze hout zich bevindt. Waar de meeste mensen niet bij stilstaan is dat het grijze hout onbehandeld is. Dat kan op den duur voor houtrot zorgen. De grijze laag is namelijk geen beschermlaag zoals sommige mensen denken. Wat is het dan wel?
Waarom kleurt hout grijs
Wanneer je buitenhout niet behandeld verkleurt het langzamerhand grijs, althans de meeste houtsoorten. Dit is zeker het geval voor de houtsoorten azobé, basralocus, cederhout, douglas, eiken, grenen en vurenhout. Maar waarom kleurt het hout nou grijs?
Er zijn twee belangrijke oorzaken waarom hout vergrijsd. Enerzijds is dat het wegspoelen van de kleurstoffen en anderzijds door erosie. Afhankelijk van de houtsoort vindt het ene meer plaats dan het andere.
Alle houtsoorten bevatten kleurstoffen die het hout een specifieke kleur geven. Daarom hebben verschillende houtsoorten ook verschillende kleuren. Ten gevolge van regen kunnen de kleurstoffen die in water oplosbaar zijn en in de toplaag van het hout zitten, uitspoelen. Het gevolg is de grijze kleur van het hout. Omdat het regenwater niet overal in gelijke mate door het hout wordt opgenomen, vindt dit proces niet gelijkmatig plaats en krijgt het hout vele verschillende tinten grijs. En het kan wel jaren duren voordat het hout mooi egaal grijs is.
Daarnaast bevat de toplaag van hout ook verschillende stoffen die min of meer verteerbaar zijn. Onder invloed van wind, neerslag en zon (UV straling) slijten de zachte delen van hout weg tezamen met kleurstoffen. De toplaag van het hout vergrijst dan langzamerhand door deze erosie.
Is grijs hout mooi?
Vergrijzen van hout is een langzaam proces en in eerste instantie zullen alleen de buitenste cellagen van het hout lichtgrijs worden. Als er dan vocht op het hout wordt aangebracht schijnt de buitenste cellaag door. Dit zorgt er voor dat het hout in een natte toestand de oorspronkelijke kleur laat zien. In droge toestand zal het hout echter weer de vergrijsde kleur laten zien. Na verloop van tijd is het hout diep vergrijsd en zal het hout ook in natte toestand een grijze uitstraling hebben.
Het duurt dus een tijd, meestal enkele jaren, voordat hout de grijze uitstraling heeft die mensen zich wensen. Hou er daarbij rekening mee dat de delen die minder zon en regen krijgen, nauwelijks grijs verkleuren. Bijvoorbeeld delen onder kappen en dakoverstekken. Dat kan een ongewenst effect geven, een deel wordt grijs en een ander deel niet. Of je uiteindelijk het grijze hout mooi vindt, is een kwestie van smaak en of het grijze hout past in de rest van het omgevingsbeeld.
Grijs hout duurzaam?
Vergrijsd hout is niet zwakker of slechter dan hout dat zijn oorspronkelijke kleur nog heeft. Alleen kleurt hout grijs als je het onbehandeld laat. Wanneer je bijvoorbeeld hardhout laat vergrijzen, zoals azobé, basralocus douglas en eikenhout, dan blijft de levensduur van het hout beperkt tot circa 15 á 20 jaar, in overeenstemming met z’n duurzaamheidsklasse. Laat je echter zacht hout onbeschermd, zoals grenen en vuren, dan treed binnen een aantal jaren houtrot op en moet het worden vervangen. Iets om rekening mee te houden als je je grenen houten schutting grijs wilt laten worden. Je zal er niet al te lang van kunnen genieten.
Vergrijsd hout behandelen
De vergrijsde toplaag wordt uiteindelijk papierachtig en kan gaan pluizen. Direct op of over deze toplaag het hout behandelen raden we af. Wanneer je het vergrijsde hout wilt behandelen en beschermen, kun je gewoon de toplaag wegschuren. Daarna kun je het hout behandelen zoals je dat zelf wilt. Verf, beits, olie, noem maar op. Wij vinden alles goed, zolang het maar milieuvriendelijk gebeurd.
Wil je de toplaag niet wegschuren, omdat deze bijvoorbeeld niet volledig vergrijsd is, en je wilt het hout weer kleur geven, dan zal je kleur moeten toevoegen. De eigen kleurstoffen van het hout zijn immers verdwenen uit het hout. Licht opschuren voor behandelen is dan het devies.
Grijs hout behandelen en beschermen?
Gebruik dan het milieuvriendelijke Fungi Force. Deze 100% natuurlijk beits is verkrijgbaar in blikken van 0,75 l en 2,5 l. Goed om circa 6 m2 resp 20 m2 hout mee te behandelen en voor vele jaren te beschermen.